U žiakov niektorých humenských škôl zisťovali hladinu cukru v krvi

30.06.2006 Humenné

Humenné 30. júna (TASR) - Predchádzať cukrovke bolo cieľom preventívnej akcie, počas ktorej v týchto dňoch odmerali v Humennom vyše 500 školopovinným deťom a...
Humenné 30. júna (TASR) - Predchádzať cukrovke bolo cieľom preventívnej akcie, počas ktorej v týchto dňoch odmerali v Humennom vyše 500 školopovinným deťom a študentom stredných škôl hladinu cukru v krvi.

Z vyše 300 odberov na základných školách výsledky v 33. prípadoch preukázali zvýšenú glykémiu. \" Zarážajúce je to, že práve u menších detí sa hraničné glykémie vyskytujú vo väčšom počte než u dospievajúcej mládeže, \" uviedla dnes pre TASR Viera Trecáková z humenskej organizácie Zväzu diabetikov Slovenska. Dodala, že ďalších vyše 200 odberov zrealizovali na stredných školách.
Do prieskumu sa humenská organizácia pustila z dôvodu, že o cukrovke, ktorá sa objavuje nielen medzi dospelými, ale aj medzi mládežou, sa hovorí ako o epidémii tretieho tisícročia. Podľa Trecákovej je na Slovensku v tejto oblasti osveta veľmi slabá. Preto je dôležité robiť ju už u mladej populácie. Doplnila, že o niekoľko mesiacov budú kontrolné merania hladiny cukru v krvi u detí opakovať.
V SR je oficiálne registrovaných vyše 250 tisíc diabetikov a podľa odhadov zhruba dvojnásobný počet obyvateľstva netuší, že má zvýšenú hladinu cukru v krvi.
 

Vyberte región